Perekonnaõigus


Küsimus: Millised seaduslikud võimalused on ema hooldamiseks kuluvat summat teiselt lapselt sisse nõuda?08.02.2017

Tere.
Küsin nõu seoses laste kohustustega oma vanemat ees. Ema (66-aastane), kelle tervis sedavõrd halvenes, et ta on hooldekodus. Isiklikku kinnisvara tal ei ole, on ainult võlad. Tal on kaks last: tütar (45) ja poeg (43), kellel on omakorda lapsed. Kohustus ema eest hoolitseda on mõlemal lapsel, aga poeg oma kohuseid ei täida.
Hooldekodu leping näeb ette, et sealsed kulud lähevad tasumisele järgmiselt: ema pension – täise ulatuses ja ülejäänud osa poja ja tütre vahel võrdsetes osades.
Tütar kirjutas lepingule alla ja on ka igakuiselt oma osa tasunud. Poeg millegipärast mitte, raha tal on (tegemist lugupeetud persooniga), aga kohustust ei võta.
Millised seadusandlikud võimalused on ema hooldamiseks kuluvat osa temalt sisse nõuda?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui abivajava isiku poeg vabatahtlikult ema ees ülalpidamiskohustust ei täida, tuleb emal poja vastu elatise väljamõistmiseks kohtusse pöörduda. Kui ema selleks ise suuteline ei ole, tuleb kohtusse pöörduda ema seaduslikul esindajal ehk eestkostjal. Kui emal veel eestkostjat pole, tuleb eelnevalt eestkostja määramiseks kohtusse pöörduda (eestkostjaks saab olla näiteks tütar).

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand