Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas vormistada, et minu eesti kodanikust lapse eestkostjaks võiks vajaduse korral olla minu välisriigis elav sõbranna?09.02.2017

Tere! Olen üksikema ja sugulastega läbi ei käi. Kuna mu tervis ei ole kõige parem, soovin määrata oma alaealisele tütrele eestkostjaks/hooldajaks sõbranna Hispaanias, et hoida ära orbudekodusse sattumine juhul kui minuga midagi juhtuks. Elame Hispaanias 20 aastat, kuid oleme tütrega mõlemad Eesti kodanikud. Hispaania advokaat selgitas, et notariaalne paber on piisav selleks, et valitud inimene saaks kohtu poolt hooldajaks/eestkostjaks määratud. Kas asjaolu, et oleme Eesti kodanikud ning minuga võiks midagi juhtuda ka hetkel kui viibime Eestis kuna teeme seda tihti, laps on isegi Eesti koolis koduõppel, muudab midagi? Kuidas oleks õige paberid vormistada, et sel juhul ei saaks hooldajaks mitte mingil juhul riik? Lisaks on allakirjutataval paberil märge, et välismaalased valigu millise riigi õigust kohaldatakse ja ma ei tunne Eesti õigust ning kogemustest tean, et teise riigi pabereid peab legaliseerima jne. Mis juhtuks kui Hispaania õiguse kohaselt peaks määratama eestkostjaks/hooldajaks riik kuid oleksime hetkel Eestis ja olles Eesti kodanikud? Kuidas paberid vormistada, et hooldajaks ei saaks riik?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere,

Kuivõrd eestkostja määrab Eestis kohus, ei taga notariaalse kinnituskirja vormistamine kahjuks kindlust, et just Teie poolt soovitud isik eestkostjaks määratakse. Kuid nagu aru saan, Hispaanias sellest kinnituskirjast piisab, et eestkostjaks saaks Teie poolt soovitud isik.

Lastesse puutuvate vaidluste lahendamisel on üldreeglina pädev lapse elukohariigi kohus, seega kui Teie ja lapse alaline elukoht on Hispaanias, peaks ka kohtumenetlus toimuma Hispaanias. Aeg-ajalt välisriigis viibimine ei muuda Teie ja lapse elukohariiki, milleks on juba pikemat aega Hispaania.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand