Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas alustada, et minu abikaasa saaks lapse lapsendada, sest lapse pärisisaga ei ole 8 aastat kontakti olnud?14.02.2017

Tere!
Laps on 9-aastane. Lapse isa kohtus lapsega viimati 8a tagasi ja sellest hetkest saati pole temaga kontakti. Kuuldavasti ei ela ta juba ammu Eestis. Olen oma abikaasaga elanud koos sellest ajast saati kui laps sai 6-kuuseks ning teist isa laps ei tea ning küsib pidevalt miks temal on teine perekonnanimi. Samuti on meil mitmel korral olnud takistusi reisimisel, kus meid on takistatud üle piiri minemast, sest puudub lapse isa luba.
Kuidas ja kust peaksime me alustama tegevust, et minu abikaasa saaks lapse lapsendada ning anda talle oma perekonnanime? Kuna meil puuduvad igasugu andmed lapse isa kohta ja kui ta elabki välismaal, siis kas ilma temaga ühendust saamata on meil võimalus hooldusõiguse ära võtmine ning seejärel lapsendamine?
Ette tänades!

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Lapse lapsendamiseks on vajalik lapse vanemate nõusolek, erandkorras ei ole nõusolekut vaja, kui vanem on kestvalt võimetu avaldust esitama või kui tema viibimiskoht on kestvalt teadmata või kui vanemalt on hooldusõigus perekonnaseaduse § 135 alusel täielikult ära võetud.

Kõigepealt tuleks nõustamise saamiseks pöörduda oma piirkonna sotsiaalkindlustusameti vastava spetsialisti poole, kellega koos saate arutada, kuidas oleks just Teie olukorras kõige õigem edasi toimida, saavutamaks soovitud eesmärk.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand