Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas vabaneda elukaaslasega koos võetud kodulaenust, kuna elan lastega ja tahaks nüüd oma kodu soetada?17.02.2017

Tere
Küsimus puudutab kodulaenu ja järgmise sammuna ka lastele elatise maksmist. Võtsime koos toonase elukaaslasega kodulaenu. Täna elan koos kaksikutest tütardega oma elukaaslasest lahus, mitte koos soetatud kodus, vaid üürikorteris. Meie laenuga ostetud kodus elab endine elukaaslane. Laenu tagasi maksmine toimub aga minu kontolt. Siiani on kõik sujunud ning elukaaslane on minu kontole vastava summa kandnud.
Täna soovin osta endale oma kodu, ent elukaaslane ei taha kuuldagi laenu oma nimele võtmisest. Meie lahkukolimisest on möödunud poolteist aastat, ent see küsimus on meil tänaseni lahti rääkimata ja minu oskustest endist elukaaslast ühise laua taha tuua jääb vajaka. Näen keerulist suhteprobleemistikku.

Millised peaksid olema mu järgmised sammud?

Tänuga

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kahjuks ei selgu Teie kirjeldusest, kas pangalaenuga soetatud korter on Teie ja elukaaslase kaasomandis või kuulub emma-kumma ainuomandisse. Kui tegemist on kaasomandiga, on võimalik nõuda kohtu kaudu kaasomandi lõpetamist.

Laenu ümbervormistamise võimalus sõltub eelkõige pangast ehk sellest, milline on kummagi laenutaotleja krediidivõimekus. Võimalik, et pank nõuab ühele laenutaotlejale laenu ümbervormistamiseks ka lisatagatist. Antud küsimuses tuleb otse pangaga suhelda.

Mõistan, et omavahelised suhted on keerulised, seetõttu soovitaksin läbirääkimisteks ja üleüldse antud olukorra juriidiliseks kaardistamiseks võtta endale esindaja. Mõnikord õnnestub kokkulepete sõlmimine esindaja vahendusel oluliselt kiiremini kui omavahel suheldes.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand