Perekonnaõigus


Küsimus: Kui suur on tõenäosus, et mulle määrataks ainuhooldusõigus, kui isaga me kokkuleppele ei saa ja suhelda keeruline?23.02.2017

Tere.
Olen elanud lapse isaga lahus üle 1,5 aasta, millest ta toetas last rahaliselt 4 kuud. Elan kahe lapsega eestis ja olen kolinud 2 korda poole aasta jooksul. Ametlikult esitasin elatisenõude lapse isale jaanuaris. Lubas esitada vastuväite. See selleks. Pigem probleem selles, et last vaatamas on ta käinud 2 korda 7 kuu jooksul (ta elab soomes) ja keeruline on olnud küsida nõusolekut kolimiseks, et sissekirjutust saada, lisaks ei saa me omavahel normaalselt suhelda. Elan juba 1 aasta teise mehega. Kui suur on tõenäosus, et mulle määrataks üksikhooldusõigus?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Ühise hooldusõiguse lõpetamist ei loeta reeglina põhjendatuks vaid seetõttu, et vanemad elavad alaliselt lahus. Ühise hooldusõiguse täielikuks lõpetamiseks võib alust olla vaid siis, kui lahus elaval vanemal puudub soov lapse elus osaleda ja ta ei ole seda ka teinud pikema perioodi jooksul. Seega antud olukorras võib olla lapse ühise hooldusõiguse täielik lõpetamine põhjendatud, kuid kohtu otsust ette prognoosida siiski ei ole võimalik.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand