Perekonnaõigus


Küsimus: Kas on seadusega kindlaks määratud lapse elatisraha suurus või lähtub see konkreetse pere majanduslikust seisust?02.03.2017

Mees soovib kiiresti lahutada 28 aastat kestnud abielu. Meil on lisaks kahe täiskasvanud lapse üks alaealine laps. Kuid veel ka maja, korter, auto, firma ning laenud. Kuidas oleks kõige mõistlikum seda teha? Kas vastastikusel kokkuleppel (kuigi mina lahutust ei soovi) või minna kohtusse? Mida viimane endaga kaasa toob? Olen olnud pikalt lapsega kodus, teinud kodus tööd (meie firmas), praeguse seisuga ametlikult töötu.
Kas on seadusega kindlaks määratud lapse elatisraha suurus või arvestatakse seda konkreetse pere majandusliku seisu järgi? Missugused on minu õigused elatisraha saamise osas? Isa hoolib väga lapsest, kuid emana olen võtnud suurema rolli kasvatuses enda peale. Laps soovib jääda oma koju, käia oma koolis ja olla oma sõpradega. Ja nii minagi.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kohtule tuleks alati eelistada omavahel kokkuleppele jõudmist. Abielu on mõistlik lahutada poolte kokkuleppel perekonnaseisuametis, sest kohus lahutab abielu igal juhul, olenemata sellest, et üks abikaasadest seda ei soovi. Samuti on mõistlik jagada ühisvara poolte kokkuleppel, sest kohus jagab ühisvara vastavalt seadusele, kuid omavahelises kokkuleppes on võimalik abikaasade osade võrdsuse põhimõttest ka kõrvale kalduda.

Alaealise lapse elatisraha suurus oleneb lapse vajaduste suurusest, kuid ei tohiks olla väiksem kui pool Vabariigi Valitsuse kehtestatud kuupalga alammäära. Elatise suuruse leidmiseks tuleb kokku arvutada kõik lapse ülalpidamiseks tehtud kulutused ühe kalendrikuu jooksul ja jagada kogusumma vanemate vahel pooleks, sest mõlema vanema kanda peaks üldjuhul jääma pool lapse ülalpidamiskohustusest.

Lahutatud abikaasal on õigus saada teiselt lahutatud abikaasalt ülalpidamist siis, kui lahutatud abikaasa ei suuda kas oma vanuse või oma terviseseisundi tõttu pärast lahutust ise enda ülalpidamise eest hoolitseda ning vanusest või terviseseisundist tingitud abivajadus oli abielu lahutamise ajaks olemas. Samuti on õigus ülalpidamisele siis, kui lahutatud abikaasa ei suuda pärast lahutust ühise lapse hooldamise tõttu ise enda ülalpidamise eest hoolitseda (õigus ülalpidamisele on sellisel juhul kuni lapse 3-aastaseks saamiseni).

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand