Perekonnaõigus


Küsimus: Kas õpilaskodus elav 16-aastane on kohe automaatselt eraldi elav isik ja mõlemad vanemad peavad tema kontole elatist maksma?03.03.2017

Tere.
Olen 13 aastat poega kasvatanud üksi ja lahus elav lapseisa on vabatahtlikult toetanud last vastavalt alampalgale. Kohtu kaudu pole ma elatist taotlenud, sest asi toimis ilusasti. Nüüd on poeg 16-aastane ja läks kutsekooli ja asus elama õpilaskodus kuna kool teises linnas ja mille arveid mina maksan.
Nüüd sügisesel tegi lapseisa lapsele eraldi pangakonto ja maksab otse pojale ülalpidamist. Ja nüüd nõuab minult aru, kas mina ikka ka samapalju raha pojale panen. Minul on pojale tehtud juba ammu arve kuhu siis mina kannan raha pojale. Olen öelnud, et mina maksan poja arved ja loomulikult toetan last edasi vahetult nädalalõppudel ja vaheaegadel ja ka rahaga, aga see vastus teda ei rahulda ja nõuab minult arvete väljavõtteid ja konto väljavõtteid. ja tagatipuks ähvardab kohtuga mulle elatis peale panna. Kuna väidab, et õpilaskodus elav laps on eraldi elav isik.
Minu küsimus: Kas õpilaskodus elav 16-aastane on kohe automaatselt eraldi elav isik? Mina ju maksan arved ja kodu on ikka minu juures. Ja kas tal on õigus minu kontode ja arvete väljavõtteid nõuda?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Otse alaealise pangakontole elatise maksmiseks peab vanematel olema eelnevalt sõlmitud sellekohane kokkulepe, omavoliliselt lahus elav vanem seda teha ei tohi. Kui Teie maksate lapse ülalpidamisega seotud kulusid, täidate Teie oma ülalpidamiskohustust vahetult, kuid lapsest lahus elav isa peaks oma ülalpidamiskohustust täitma elatist makstes. Seejuures peaks elatist maksma Teie kontole, kuivõrd Teie kanda on lapsega seotud kulud (nagu Teie kirjeldusest aru saan).

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand