Perekonnaõigus


Küsimus: Mida teha, kui lapse isa pole sünnitunnistusel ja ta ei ole nõus tegema ka DNA-testi?06.03.2017

Tere!

Olen lapse isaga olnud lahus üle 1 aasta. Laps on kahene. Isa ei toeta last rahaliselt. Ei käi ka vaatamas.
Rääkisin temaga ja pakkusin välja, et ta kannaks iga kuu 200 € lapsele, kuid tema pole sellega nõus. Seega küsimus, et kui ta pole isana märgitud sünnitunnistusele ja ta ei ole nõus tegema ka DNA-testi, siis kuidas pean käituma edasi?
Kui ta ikkagi DNA-testi teeks, kas kulud peaksin kinni maksma mina või lapse isa? Ja kui suur oleks võimalus, et ta maksaks/teda sunnitakse maksma, kui tal puudub ametlik töökoht (kuigi sissetulek sularahas on) ning tal on suured võlad?
Ja kui ta hakkaks maksma elatist, kas see tähendaks seda, et ka tema nimi tuleks sünnitunnistusele ja tal oleks samuti hooldusõigus või oleks võimalik see talt ära võtta? Nimelt tal pole otsest elukohta ja vahepeal on tal alkoholiga probleeme ning ma ei usaldaks tema kätte last.

Aitäh!

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui lapse isa ei ole nõus isadust vabatahtlikult omaks võtma, on võimalik isaduse tuvastamiseks kohtu poole pöörduda. Kui kohus määrab asja lahendamiseks DNA-analüüsi, ei ole lapse isal enam võimalik testi tegemisest keelduda. Kui testi alusel tuvastatakse, et mees on lapse bioloogiline isa, kantakse ta lapse sünnitunnistusele. Lapse sünnitunnistusele kandmisega omandab mees lapse suhtes vanemlikud õigused ja kohustused, muuhulgas õiguse lapsega suhelda ja kohustuse last ülal pidada.

Elatis mõistetakse isalt välja ka siis, kui tal puudub ametlik elukoht, kuivõrd vanemal on igal juhul kohustus oma alaealist last ülal pidada.

Kui mees kantakse lapse sünnitunnistusele, omandab ta lapse suhtes Teiega ühise hooldusõiguse ja tal on õigus lapsega kohtuda. Lapsega kohtumise õigus oleks tal ka juhul, kui lapse hooldusõigus kuuluks täielikult Teile.

Isaduse tuvastamise ja elatise väljamõistmise hagi saate esitada üheaegselt, hooldusõiguse kuuluvuse muutmiseks saate hagi esitada peale isaduse tuvastamist.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand