Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas määrata kaasomandi väljaostmise korral varale õiglane hind?05.04.2017

Tere!
Soetasime 9 aastat tagasi kinnisvara (1/2 paarismajaga kinnistust) pangalaenu abil abikaasaga ühisomandisse. Nüüd on soov see ühisomand lõpetada ja vajalik teisele poolele kompenseerida tema osa. Milline oleks see väljaostu hind, kuidas see leida ja kokkuleppeliselt fikseerida tehinguks notaris? Kas vara netoväärtuse leidmisel arvestatakse vara turuhinnast peale laenujäägi veel mingid kulud maha (nt järelejäänud laenuperioodi kommunaalkulud, kindlustus vms)? Laenuperioodist on kulunud hetkeks ca 1/3. Kui vara turuhinda on keeruline määrata ja kokku leppida, kas siis on ainus ja parim lahendus kinnisvarahindajate poolt pakutav hindamisteenus?
Kas on vajalik ka kinnistu kaasomaniku nõusolek vms?
Tänan!

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui jõuate abikaasaga kinnistu turuväärtuses ja hüvitise suuruses kokkuleppele, ei ole vaja eksperthindamist teostada. Kui kokkuleppele ei jõua, tuleb hindamisakt tellida.

Kuivõrd pangalaen on abikaasade ühiskohustus, tuleks positiivse ühisvara suuruse leidmiseks lahutada kinnisvara turuväärtusest pangalaenu jääk. Leitud suurus tuleks jagada pooleks ja see ongi hüvitise suurus, mis tuleb kompenseerida omandiõiguse kaotanud abikaasale. Pangalaenu tasumise kohustus jääb abikaasale, kes on saanud kinnisvara ainuomanikuks. Antud lahenduse võimalikkus tuleb muidugi ka pangaga läbirääkida.

Kui kinnistu on kaasomandis, on kaasomandi lõpetamiseks vajalik kõigi kaasomanike nõusolek.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand