Perekonnaõigus


Küsimus: Kas eksabikaasal on õigus nõuda teiselt eksabikaasalt tema poolt tasutud pangalaenu poole ulatuses kompenseerimist?06.04.2017

Tere!
Palun Teie abi seaduse tõlgendamisel.
Perekonnaseaduse järgi abikaasad teostavad ühisvaraga seotud õigusi ja kohustusi ühiselt, kui ei ole kokku lepitud teisiti (PKS par. 28 lg 1).
VÕS par. 64 järgi ("ühisvõlgnikud") kehtiv õigus tunneb mh järgmist ühisvõlgnikega võlasuhet - abikaasade varaühisus (PKS par. 25, 28 jj)
VÕS ei näe ette ühisvõlgnikute jaoks ühisvõlgnikute omavahelisete suhete jaoks regulatsiooni ega võimalust esitada teine teise vastu regressinõuet.
Palun andke teada, kui abikaasad võtsid laenu abielus, peale seda lahutasid abielu ning üks abikaasadest tagastas pangale pangalaenu jäägi üksi, kas siis temal on õiguslik alus pöörduda kohtu poole teiselt abikaasalt poole tema poolt tasutud pangalaenu jäägi väljamõistmiseks või selleks puudub õiguslik alus?
Ette tänades vastuse eest

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Abikaasad vastutavad ühisvara huvides võetud ja täidetud kohustuste eest solidaarselt vastavalt PkS § 29 lõikele 1 ja 4 ja ka VÕS § 69 lõike 1 alusel, mistõttu võiks ühel lahutatud abikaasal olla nõudeõigus teise lahutatud abikaasa vastu peale lahutust korteriomandiga seotud laenumaksete hüvitamiseks poole ulatuses. Ka Riigikohus on lahendis nr 3-2-1-164-14 avaldanud seisukohta, et lahutatud abikaasal võivad teise lahutatud abikaasa vastu olla nõuded PKS § 29 lg 4 alusel tulenevalt sellest, et lahutatud abikaasa on kandnud korteriomandi valitsemisega seotud kulud ja teine lahutatud abikaasa solidaarvõlgnikuna on kohustatud VÕS § 69 lg 2 alusel maksma hüvitist talle langeva solidaarkohustuse eest.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand