Perekonnaõigus


Küsimus: Kas saan küsida mehelt mingit toetust, sest mees tahab mind kahe lapsega korterist välja tõsta?10.04.2017

Kas osakate mind aidata? Olen oma mehest (ei olnud abielus) lahku läinud, meil on 2 last (kooli ja lasteaiaealine). Mees läks eraldi elama oma teise korterisse, mina jäin meie endisesse kodusse (kah samuti tema oma, olen maksnud siiani ainult kommunaale, mingit üüri või midagi juurde pole küsinud). Laste kasvatamine on olnud siiani 50/50 pool aega tema juures ja pool aega minu juures, elatist maksnud ei ole, aga on maksnud poole laste kuludest (lasteaed, riided jne) nüüd tahab mind tõsta välja (milleks tal on õigus või mõni paragrahv kaitseb mind). Kuna pean uue elamise vaatama, ei tea veel, et kas üürika või saaks ehk laenu - kas mul on õigust küsida mingit osa oma uutest kuludest saaks nõuda temalt?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui korter kuulub laste isale, on tal ainuõigus otsustada, kes temale kuuluvat korterit elamispinnana kasutab. Seega on laste isal paraku õigus nõuda, et lahkuksite temale kuuluvast korterist.

Laste isal on laste suhtes ülalpidamiskohustus ja seda võib täita nii vahetult kui ka elatist makstes. Esimesel juhul jagate näiteks ära, kes missuguseid lastega seotud kulud katab (näiteks katate Teie laste eluasemekulud ja isa maksab kooli/lasteaiaga seotud kulutused, oleneb täiesti kokkuleppest), teisel juhul maksab laste isa elatist ja Teie kannate ise kõik laste ülalpidamisega seotud kulud. Kui isa maksab elatist, on elatise sisse arvestatud ka pool laste eluasemekuludest.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand