Perekonnaõigus


Küsimus: Kas kunagi välja nõutud elatist 145 eurot kuus, on nüüd võimalik 235 eurole tõsta kiirmenetlusega?11.04.2017

Tere, minu lapse isalt on 5 aastat tagasi elatiseks välja nõutud 145 eurot kuus, nüüd on 235 eurot pool miinimum palgast. Kas mul on võimalik seda summat tõsta kiirmenetluse käigus 235 eurole?
Samas pole ta maksnud 145 eurot viimased 5 kuud, kui ma küsisin, palun maksa, siis ta ütles, et ei maksa, kuna küsisin tema käest. Talle meeldetuletus ei meeldinud, siis ta küsis, kas ikka kulutan lapse peale piisavalt? Siis ma saatsin talle e-kirja paljude arvetega, tegelikult on mul neid veel, et näidata, et kulutan rohkemgi raha ja aega, kui ta arvata oskab. Ikka ei maksa. Nüüd on mul plaanis anda see täitevametnikule üle. Kas samal ajal saan algatada kiirmenetlust summa suurendamiseks? Veel olen kuulnud, et samal ajal, kui ta ei maksa, siis Eesti riik maksab elatist lapsele ja siis nõuab lapse isa käest välja?
Veel ähvardab lapse isa, et tahab last endale, aga isegi oma aadressi ei anna, kus ta elab. Kas see on üldse võimalik, et kohus võiks isale lapse hooldusõiguse anda? Laps on elanud kõik 12 aastat minuga. Esimesed 8 aastat ei maksnud lapsele midagi. Lapse isa töötab Soomes.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui lapse isa ei maksta elatist vastavalt kohtuotsusele, on Teil võimalik algatada tema vastu täitemenetlus elatisraha kättesaamiseks. Kui lapse isa alaline elukoht on Soomes, aitab Teid täitemenetluse algatamisel Justiitsministeerium.

Elatisraha suurendamiseks tuleb esitada hagi elatisraha suuruse muutmiseks, kuid seda ei ole võimalik teha läbi maksekäsu kiirmenetluse. Täitemenetluse algatamine ei välista kuidagi kohtumenetluse algatamist elatisraha suurendamiseks.

Kui laps on siiani elanud Teiega ja olete lapse kasvatamisega hästi hakkama saanud, peaksid esinema väga kaalukad põhjused, et kohus annaks lapse hooldusõiguse osaliselt/täielikult lapse isale üle.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand