Perekonnaõigus


Küsimus: Kas peaksin nõuandja palkama, kui lapse ema nõustub väiksema elatisrahaga juhul, kui annan talle oma perelt päritud ehted?09.05.2017

Meil on endise elukaaslasega imearmas väike 4-aastane tütar, kellega mul on superhea läbisaamine. Olgu öeldud, et mina elan Tallinnas aga tema Ida-Virumaal vanemate juures. Hetkel käivad meil oma endise elukaaslasega läbirääkimised elatisraha igakuise summa suurusest. Minu palk hetkel ei võimalda maksta talle maksimum summat, mida seadus ette näeb. Kuna minu lapse ema koos lapsega elab oma vanemate korteris, siis tõesti eluaseme kulud tal puuduvad aga lapsele olen nõus ju raha ometi maksma. Ta on nimetatud väiksema summaga kiirmenetluses rahul ainult siis kui loovutaksin talle n.ö "kauba peale" rohkem kuni 1500 € väärtuses kuldehteid, mis olen kunagi ise ostnud või on perekonna lapse vanavanaemalt saadud pärandus. Minu arust ei mängi 4-aastane laps kuldehetega keset tuba, vaid tal on vaja arendavaid mänguasju ja muud (näiteks jalgratas, mille talle ostsin)! Minu küsimus seisneb selles, kas see pole mitte väljapressimine ja lapse reaalseid huve sellise "tehingu" puhul eri arvestata... Kas peaksin palkama juristi, kes annaks mulle selles olukorras nõu?

Olen väga tänulik Teile vastuse eest,

lugupidamisega,

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Teil on õigus, lapse igapäevaseid vajadusi tõenäoliselt ei rahulda see, kui „maksate“ osa elatisest ehete näol, see vastab ilmselt rohkem lapse ema huvidele. Isegi juhul, kui lapse ema nõustub väiksema elatisega, ei välista see kuidagi lapse emal kui lapse seaduslikul esindajal pöörduda kohtusse elatise väljamõistmiseks suuremas summas kui algselt kokku lepitud. Soovitan Teil kindlasti antud küsimuses konsulteerida antud valdkonna spetsialistiga, kes oskab Teile detailselt kirjeldada õiguslikku olukorda antud küsimuses.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand