Perekonnaõigus


Küsimus: Kui ei suuda maksta elatusraha, kas siis peavad seda maksma minu vanemad?07.10.2011

Tere,
5 aastat tagasi läksime naisega lahku (tema leidis endale uue mehe). Kohtu poolt oli mulle määratud kindel summa alimente. Esimestel aastatel maksin korrapäraselt, aga viimastel aastatel seoses töö kaotusega maksan iga kuu pool sellest summast. Nüüd naine hakkas nõudma minult raha täies mahus, mis on kohtuga määratud.
Minu küsimus on selles, kas on see tõsi, kui mina ei maksa tervet summat kinni, siis see kohustus kuulub minu vanematele maksmiseks ja kui mul on mured tervisega, saan invaliidsusgrupi, kas on võimalik naisel taotleda teist poolt või mingi x-summa riigilt. Kuidas sellega on? Palun anke nõu.

Vastus: Kairi Pobbul, advokaat, Taivo Saks & Partnerid Advokaadibüroo, www.tsp.ee

Tere,

Kui elatise suurus on kindlaks määratud kohtus, siis seda tuleb täita. Kui teie olete tasunud kohtu poolt määratud elatist vähemal määral, loetase seda elatise võlaks, mis tuleb siiski õigustatud poolele välja maksta. Selline elatise maksmise kohustus on teie, mitte teie vanemate kohustus. Samas, kui alates ajast, mil kohus määras elatise suuruse, on olulised asjaolud muutunud nt. Teie tervislik seisund on oluliselt halvenenud, võite alati pöörduda kohtusse elatise määra vähendamise nõudega.