Perekonnaõigus


Küsimus: Kas tütre isa saab lasteraha endale nõuda kuigi meil on kokkulepe, et laps tuleb minu juurde?22.05.2017

Tere,
8 aastat tagasi lahku minnes endisest abikaasast jäi meie ühine tütar elama isa juurde. (Vastasel juhul lubati endalt elu võtta). Tütar on siiani käinud isa juurest koolis aga veetnud nädalavahetused ja koolivaheajad minuga. Meie omavahelised suhted läksid pingeliseks kui kuuldi, et kolme lapse pealt hakkab alates juulist toetus olema 500 eurot. Minu uues peres kasvab veel 2 last, 2- ja 1-aastased poisid. Meie omavahelises kokkuleppes tuleb tüdruk nüüd elama minu juurde kui lõpetab teise klassi, juuni algul peaks juba siin olema.
Suureks üllatuseks tuli mulle paar päeva tagasi kiri, kus teatati, et tütre isa tahab lasteraha endale. Vastasin kirjale, et ma ei ole sellega nõus ja loomulikult põhjendasin oma vastust. Nüüd on mul suur hirm... mis edasi saab? Kas minu kõik 3 last peavad kannatama selle all, et endine mees tahab mind kiusata? Kusjuures ta ise ütles, et asi ei ole rahas. Hetkel olen kodune, saan emapalka, mis lõppeb detsembris, samuti käin õhtuti osalise ajaga tööl, et perel natukenegi kergem oleks. Pangalaenud ja arved, lasteaia maks, riided, toit ja kütus jne kõik on nii kallis ja tööl teenin vaid 190 eurot kuus. Peale emapalga lõppemist ei ole võimalik last kohe lasteaeda ka panna sest ta liiga väike veel ja täiskohaga tööle minek on seega võimatu. Siit küsimus, et kas tütre isa saab seda raha endale nõuda kuigi meil on kokkulepe et laps tuleb minu juurde elama? Juhul kui saab siis 500 euro asemel kuus hakkame saama vaid 110 eurot ja kuidas ma peaksin siis kõigile kolmele kõik vajaliku soetama.
Ette tänades! Mures ema

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Lasterikka pere toetuse (300 eurot) saamise eelduseks on asjaolu, et olete kõigi kolme lapse lapsetoetuse saaja. Kui tütar asub Teie juurde elama, on igal juhul põhjendatud, et Teie oleksite ka tema lapsetoetuse saaja. Kui tütar tuleb sügisel Teie juurde elama, kuid tütre isa ei ole nõus Teid lapsetoetuse saajaks ümber vormistama, tuleb pöörduda ühise hooldusõiguse osaliseks lõpetamiseks kohtu poole (kohtulahendi alusel on võimalik teha vajalikud muudatused lapsetoetuse saaja osas).

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand