Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas arvestada lõplikku emale makstavat summat kui laps on isaga NÄITEKS 7 päeva, 15 päeva, 20 päeva, terve kuu?02.06.2017

Lapse isa tasub lapse emale lapse elatisraha 235 eurot kuus. Sellest arvestab ta maha enda poolt tasutud lasteaia- ja trennimaksud. Lisaks on laps isaga 7-20 päeva kuus (olenevalt kuust).
Kuidas arvestada lõplikku emale makstavat summat: kui laps on isaga 7 päeva, 15 päeva, 20 päeva, terve kuu?
Kui laps on isa juures, siis ema lapse tarvis elatisraha kaasa ei anna ja lapse isal tuleb sellel perioodil kulude eest ise tasuda.
Palun täpseid arvutusi.
Aitäh!

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui lapsel on vahelduv elukoht, sõltub makstava elatise suurus sellest, kui suuri kulutusi kumbki vanem lapse ülalpidamiseks teeb. Juhul, kui laps veedab kummagi vanema juures võrdse osa ajast ja mõlemad vanemad teevad võrdselt lapse ülalpidamiseks kulutusi, ei olegi elatise maksmine põhjendatud, sest vanemad täidavad oma ülalpidamiskohustust vahetult. Kuid olukorras, kus laps veedab küll mõlema vanemaga võrdse osa ajast, kuid lapse püsikulud on eeskätt ühe vanema kanda, tuleb vähem kulutusi tegeval vanemal maksta teisele vanemale elatisraha.

Eeltoodust lähtuvalt tuleb elatise suuruse kindlaksmääramisel arvesse võtta lapse vajadusi ja hinnata mõlema vanema poolt tehtavate kulutuse suurust.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand