Perekonnaõigus


Küsimus: Kui ma tööle ei saagi, kas peangi lapsega hakkama saama miinimumelatise ja lapserahaga?06.06.2017

Tere

Laps on peagi saamas 2-aastaseks ja kasvatan teda üksinda. Elan koos kasuemaga, kes oli minu isa abikaasa, isa suri 6 aastat tagasi.
Nüüd olen sellises olukorras, et jäin lapsega üksinda koos kasuemaga. Elame 2-toalises korteris kolmekesi, kasuema on pensionär. Lapse isa viibib hetkel missioonil, aprillis otsustas ta meie juurest asjad ära viia ja saatis enda sugulase tädi koos tema pojaga asjadele järgi.
Kuid probleem seisneb selles, et tema plaan on maksta lapsele miinimum elatisraha 235€, kui tuleb eestisse tavapalga peale tööle, mis on üle eesti keskmise palga.
Mina ise olen töökohas kirjas, kuid ma ei saa sinna tagasi minna, sest see töökoht asub minu elukohast 47km kaugusel ja ei sobiks mu eraeluga kokku, sest last vaja lasteaeda viia ja ära tuua. Nüüd otsin töökohta enda elukohale lähemale, aga ei taheta mind võtta väikse lapse pärast.
Olen enda olukorraga hätta sattunud, minu kasuema saab last niipalju ainult vaadata, et käin ruttu poest läbi aga tervetele täistööaegadeks pole võimalik, kuna tervis ei võimalda seda.
Kui ma tööle ei saagi kas peangi elama 235€ + lasteraha kahepeale lapsega kokku? Mis õigused mul on sellises nurka surutud olukorras?
Lapse isa väitis, et tal on jurist kelle kaudu ta saaks elatisraha 20€ võrra vähendada, on see võimalik?
Ma pole veel kohtusse pöördunud.
Suurimad tänud vastamise eest teile ette!

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Lapse isal on lapse suhtes ülalpidamiskohustus, mille suurus oleneb lapse vajadustest. Samuti on lapse isal Teie suhtes ülalpidamiskohustus, kui Te ei saa lapse eest hoolitsemise tõttu endale ise sissetulekut teenida - sellises olukorras on õigus ülalpidamisele kuni lapse 3-aastaseks saamiseni.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand