Perekonnaõigus


Küsimus: Kas ema võib reisida koos lapsega mind teavitamata välismaale, kui tal on kohtuga elu- ja viibimiskoha otsustusõigus?06.06.2017

Tere,
kohtuga on antud lapse emale otsustusõigus elu- ja viibimiskoha osas (loobusin sellest ise vabatahtlikult teatud põhjustel, muus osas on õigused ühised). Kas see annab õiguse lapse emal reisida koos lapsega mind teavitamata välismaale? Kas see annab lapse emale õiguse keelata minul koos lapsega välismaale reisile minna ajal, mil laps on minuga? Kas see annab õiguse keelduda lapsele minu juurde tulles id-kaarti kaasa andmast?

Tänud ette vastamast

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui lapse emale kuulub otsustusõigus lapse elu- ja viibimiskoha osas, on tal võimalik Teie nõusolekuta lapsega reisida, samuti välismaale elama asuda (kui otsustusõigust ei ole antud Eesti Vabariigi siseselt). Mina olen seisukohal, et kui laps viibib parasjagu Teiega, on Teil õigus otsustada, kuidas oma aega sisustate ja kus viibite. Selline hooldusõiguse kuuluvus ei anna lapse emale õigust keelduda Teile andmast lapse isikut tõendavaid dokumente.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand