Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas käituda, kui isa ei täida suhtluskorda ja samas kaebab ise selle osas edasi?05.06.2017

Tere, kohtus on kinnitatud lepitaja juures sõlmitud lapsega suhtlemiskord. Peale määruse jõustumist, suhtlemiskorda nõudnud isa seda ei täitnud. Pöördusin kohtu poole avaldusega, et isa ei täida suhtluskorda ja ei ilmu lapsele järgi. Kohus palus pöörduda kohtutäituri poole, kohtutäitur andis keelduva otsuse. Isa pöördus uuesti kohtusse, et "uuesti suhtluskord kehtestada". Kuidas peaks ema sellises olukorras käituma, tundub, et isa kasutab ainult enda kaebamisõigust, huvi lapse vastu viimased 2a on olnud olematu.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Suhtlemiskord peab vastama lapse huvidele - kui isa taotleb sellise suhtlemiskorra kehtestamist, mis seda ei ole, jätab kohus suhtlemiskorra muutmata.

Kui lapse isa suhtlemiskorda ei täida, tuleb pöörduda lepitusmenetluse läbiviimiseks kohtu poole. Nagu aru saan, olete seda ka teinud ning esitanud kohtumääruse täitmiseks ka kohtutäiturile, mis on samuti jäänud tulemusteta. Kahjuks ei ole Te nimetanud põhjuseid, miks kohtutäitur täitemenetluse algatamisest keeldus. Oskan soovitada vaid teise kohtutäituri poole pöördumist (ja jätkuva suhtlemiskorra rikkumise puhul uuesti lepitusmenetluse algatamist).

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand