Perekonnaõigus


Küsimus: Milliseid otsuseid võivad vanemad oma alaealise last ootava tütre otsuste juures teha?30.08.2017

Tere.

Minu mure on selles, et meie alaealine laps on rase. Arst seletas talle, et ta ei pea vanematega oma otsust läbi rääkima, aga vanemad on kohustatud teda endiselt üleval pidama, mis mõjutas otseselt tütre otsust laps sünnitada. Lapse isa on täisealine noormees, kes soovib ka last saada, aga tal puudub kindel töökoht, samuti pole poisi vanematel vahendeid noorte aitamiseks lapse kasvatamisel. Meie abikaasaga ei poolda noorte otsust.
Milliseid otsuseid meie alaealise tütre vanematena võime teha tütre soovile vaatamata ning millised kohustused kaasnevad kõigile osapooltele, enne ja peale väikese ilmakodaniku sündi?

Ette tänades
murelikud vanemad

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui tütar soovib lapse sünnitada, ei saa keegi teda raseduse katkestamiseks kohustada.

Lapse isal on kohustus Teie tütart ülal pidada 8 nädalat enne lapse sündi ja 12 nädalat peale lapse sündi. Samuti on tal õigus saada lapse isalt ülalpidamist kuni lapse 3-aastaseks saamiseni, kui ta ei ole raseduse tõttu või raseduse või sünnituse põhjustatud tervisehäire tagajärjel või lapse eest hoolitsemise tõttu võimeline ennast ülal pidama. Kui isa ei ole tema muid kohustusi ja varalist seisundit arvestades võimeline andma lapse emale ülalpidamist enda tavapärast ülalpidamist kahjustamata, annavad ülalpidamist isikud, kes on seda kohustatud tegema järgmisena.

Teil on samaaegselt eelnimetatuga igal juhul kohustus oma alaealise lapse ülalpidamiseks. Kui tütar saab täisealiseks, on tal õigus oma vanematelt ülalpidamist nõuda vaid õppimise või abivajaduse korral, kuid alaealise lapse suhtes lasub vanematel igal juhul ülalpidamiskohustus.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand