Perekonnaõigus


Küsimus: Kas saaksin elatise maksmise korral lapse elukoha enda juurde?05.10.2017

Olen oma last esimestel eluaastatel kasvatanud täisajaliselt. Kuna isa hakkas valetama, et minul olevat vaimse tervisega probleeme, siis määrati kohtus lapsehooldusõigust talle. Ma olen üritanud ka varem hooldusõigust tagasi saada, aga sain vaid suhtemisõiguse. Olen lapse eest kogu aeg hoolitsenud ja talle vajalikke tarbeasju ostnud. Nüüd kui laps on 10-aastane, tegi isa elatise nõude. Mulle tundub, et kui isa väide on, et ma olevat viletsa tervisega, ei peaks ta minu käest elatist nõudma. Isa peaaegu ei tööta. Soovin last ise kasvatada, aga peale isa elatise avaldust arvas kohus, et peaksin lapsele elatist maksma. Praegu on minu sissetulek liiga madal, et kogu ulatuses maksta. Lisaks sellele on vajalik, et ma lapsele isiklikult ostaks talle vajaliku, sest ei ole teada, mille peale isa raha kulutab. Kas saaksin elatise maksmise põhjal lapse elukoha enda juurde?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui Te ei jõua lapse elukohas lapse isaga kokkuleppele, tuleks hooldusõiguse kuuluvuse muutmiseks avaldusega kohtusse pöörduda. Enne kohtusse pöördumist võiksite siiski üritada asja kokkuleppel lastekaitsetöötaja vahendusel lahendada.

Kuniks lapse elukohaks on tema isa elukoht, tuleb tasuda lapse ülalpidamiskulude osaliseks katmiseks elatist vastavalt kohtulahendile.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand