Perekonnaõigus


Küsimus: Kas mittebioloogiline isa, kes on sünnitunnistusel ja kellelt ka välja nõutud elatis, saab isaduse vaidlustada?05.10.2017

Tere,
Mul on kohtu poolt lapsele välja nõutud alimendid isa poolt, kuid ta pole neid maksnud. Lapse isa, kes pole tema bioloogiline isa, aga on märgitud tema sünnitunnistusele, pole alimente maksnud. Tahaks teada, et kui nüüd asi kohtutäiturite kaudu edasi ajada, mis rahalised kahjud mul võivad ette tulla? Mõtlen kui isa peaks kohtus tõestama, et pole lapse bioloogiline isa ja loobub isadusest, kas siis mina pean need kohtu kulud kinni maksma? Kas lapse nö isal on üldse võimalik otsus kohtus vaidlustada kui elatisraha nõue jõustus juba selle aasta juunis? Sooviks teada siis kuidas edasi toimida, kui sünnitunnistusel pole lapse bioloogiline isa, aga kohtu poolt on alimendid peale pandud, kohtuotsus tehtud ja isa pole alimente maksnud?
Aitäh vastamast

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Isaduse vaidlustamise tähtaeg on 1 aasta alates ajast, mil isikule said teatavaks asjaolud, mis annavad aluse põlvnemise vaidlustamiseks. Kui näiteks mõlemad vanemad olid juba lapse sünni hetkel teadlikud, et lapse sünnitunnistusele märgitud mees ei ole lapse bioloogiline isa, lõppes isaduse vaidlustamise tähtaeg lapse 1 aastaseks saamisel. Seega sõltub ka vastus Teie küsimusele konkreetsetest asjaoludest, millest mul kahjuks ülevaadet pole.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand