Perekonnaõigus


Küsimus: Mis on sellisel juhul isa õigused, kui ema ähvardab suure elatisrahaga ja last ei taha üldse isaga kokku lasta?19.10.2017

Kooselu elanud 4-aastase lapse vanemad läksid lahku. Nüüd on seis selline, kus ema ähvardab, et isa enam last mitte kunagi ei näe ning paneb üle 500 euro suurused alimendid peale. Ema ise tööl ei käi. Käis läbi ka jutt, et ema kolib lapsega ära välismaale ja pole isa asi kuhu. Naine ise pole aga aastaid rahaliselt panustanud ning isa on ainsana perekonda ülal pidanud. Isa last kaotada ei taha, soovib edaspidigi last materiaalselt toetada ja on seda naisele korduvalt öelnud.
Mis on sellisel juhul isa õigused? Või on emal võimalik kõik oma ähvardused ellu viia?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Perekonnaseaduse kohaselt ei või vanem takistada lapse suhtlemist teise vanemaga. Kui ta seda aga teeb, on võimalik taotleda kohtu poolt suhtlemiskorra kindlaksmääramist.

Elatise suurus oleneb lapse vajaduste suurusest, last kasvatava vanema isiklikud soovid/nõudmised siin rolli ei mängi. Kui lapse ema soovib saada kohtu kaudu elatist 500 eurot kuus, tuleb tal kohtule tõendada, et lapse igakuised ülalpidamiskulud on 1000 eurot ja see on lapse tavaline elustandard. Reeglina jääb kohtus väljamõistetud elatis miinimummäära kanti, mis on hetkel 235 eurot.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand