Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas arvestada mõlema vanema panust lapse eluasemekulude kandmisel kui vanemate kulutused lapsele jagunesid ajaliselt väga erinevalt?26.10.2017

Kuidas arvestada mõlema vanema panust lapse eluasemekulude kandmisel kui vanemate tehtud kulutused lapsele jagunesid ajaliselt väga erinevalt? Kui nt üks vanem ostis vaba kooselu jooksul eluaseme enne lahkuminekut ja oli jõudnud selle välja osta enne lahkuminekut, kas on siis õiglane eeldada, et ta peaks veel osalema ka teise vanema poolt pärast lahkuminekut ostetud teise eluaseme ostmise kuludes (laenumaksed jms), kui laps jääb endiselt vahelduvalt viibima mõlema vanema juurde? Vanemate sissetulekud on võrreldavad ja Eesti oludes üle keskmise.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui lapsel on ikkagi vahelduv elukoht, tuleks minu hinnangul arvestada mõlema vanema juures tehtavaid kulutusi lapse ülalpidamiseks, seejuures eluasemekulusid. Ei saa eeldada, et mõlema vanema eluasemekulud on samaväärsed, kui ühel vanemal tuleb eluaseme olemasoluks tasuda igakuiselt laenumakseid.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand