Perekonnaõigus


Küsimus: Kas alimente on võimalik mingil moel ka vähendada alla miinimummäära, sest kasvatamist vajab ka enda uus laps?31.10.2017

Tere,
mul on eelnevast kooselust üks ülalpeetav, kellele maksan alimente 235 eurot kuus. Laps elab koos oma ema ja kasuisaga. Ema töötab Eestis ja kasuisa Soomes. Kahjuks ma ei tea kas ta töötab seal ametlikult või mustalt.
Nüüd on sündimas mul endal elukaaslasega uus ilmakodanik, kuid teenin töökoha vahetuse tõttu vaid miinimumpalka, maksekoormus on väga suur ja ka alimente olen juba mitu kuud seetõttu võlgu jäänud. Kas alimente on võimalik mingil moel ka vähendada alla miinimummäära, sest kasvatamist vajab ka enda uus laps ja ma ei ole mitte kuidagi võimeline neid alimente selles summas tasuma? Elukaaslane hakkab saama ka vaid miinimum emapalka ja dekreediraha tuleb samuti üsna nigel.
Millised võimalused on olemas?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Reeglina kohus elatist alla miinimummäära ei vähenda, kuid PkS § 102 lõike 2 kohaselt võib elatise vähendamine alla miinimummäära olla põhjendatud muuhulgas olukorras, kus vanemal on teine laps, kes elatise väljamõistmisel perekonnaseaduse § 101 lõikes 1 sätestatud määras osutuks varaliselt vähem kindlustatuks kui elatist saav laps. Kas ka antud juhul on see põhjendatud, sõltub paljudest asjaoludest, kuid eelkõige peab olema Teie uus laps sündinud, et oleks alust kohtusse üleüldse pöörduda.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand