Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas jagada abielu ajal soetatud auto, mis on veel liisingus, samas kui meil on ühisvara leping?31.10.2017

Tere.
Meil on ühisvara leping. Kuidas jagada abielu ajal soetatud auto, mis on veel liisingus? Ja mis saab laenudest, mis on võetud ühise kodu renoveerimise otstarbel? Kuidas neid pärast lahutust jagada või mis nendega teha? Ja kas kodu omanikul on õigus küsida hüvitist, kui teine on elanud aastaid selles majas? Maja on ühe osapoole enne abielu soetatud vara.

Ette tänades,

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Liisingauto ei kuulu ühisvara hulka, auto säilitamiseks on õigus abikaasal, kelle nimel on liisingleping, kokkuleppel võib liisinglepingu üle võtta ka teine abikaasa.

Kui abikaasadel on ühine laenukohustus, tuleb see ka ühiselt jagada. Kuidas seda teha, sõltub juba asjaoludest (ja ka pangast). Ühisvara jagamise leping tuleb sõlmida notari juures, kuid eelnevalt soovitan Teil konsulteerida juristi/advokaadiga, kuidas oleks kõige õigem ühisvara üleüldse jagada. Kui kokkuleppele saada ei õnnestu, jagab ühisvara kohus.

Ühe abikaasa lahusvara abielu lahutamisel ühisvarana jagamisele ei kuulu, kuid teisel abikaasal võib olla nõudeõigus, kui ta on sellele lahusvarale teinud kulutusi.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand