Perekonnaõigus


Küsimus: Kas võin maksta lapse kontole kuna ta on välismaal vahetusõpilane ja emale makstes jääb mulje, et pean teda üleval?31.10.2017

Tere, küsimus puudutab elatise summat. Nimelt on kohtumäärusega 10a tagasi välja nõutud summa 3000.00 krooni mis hetkeseisuga teeb 191.73 eurot. Aastani 2016 ma ka sellist summat maksin, aga kuna elatise miinimum tõusis aastal 2016 siis maksin omaalgatuslikult 215.00 eurot ja aastal 2017 vasatavalt seadusele pool miinimumist ja 235.00 eurot. Hetkel on tekkinud situatsioon, kus laps on läinud vahetusõpilasena õppima välismaale ja ma tean, et see summa reaalselt lapse emalt lapseni ei jõua ning sisuliselt pean ma üleval täiskasvanud lapsevanemat, millega ma ei saa kuidagi nõustuda. Kas ma ikkagi pean lapse emale kandma pool miinimumi ehk siis 235.00 eurot või nii nagu kohtumääruses ette nähtud 191.73 ning ega vastasel korral ei teki lapse emal tagasiulatuvalt nõude võimalust kuna summa on väiksem kui hetkel kehtiv pool miinimumi 235.00 eurot?
Soov oleks osa raha kanda otse lapse kontole, seda enam, et tulevast aastast suureneb veelgi elatusmiinimumi summa. Kas mul on selleks seaduslik alus?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Alaealise lapse elatisraha tuleb kanda tema vanema kontole, kui ei ole vanemate vahel teistsugust kokkulepet. Kokkulepe peaks sealjuures olema tõendatav.

Kui kohtuotsusega on välja mõistetud konkreetne summa, ei saa lapse ema nõuda suuremat summat. Praeguse kohtuotsuse tühistab vaid uus kohtuotsus, seejuures ei ole võimalik elatist suurendada tagasiulatuvalt, vaid alates uue elatishagi esitamisest.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand