Perekonnaõigus


Küsimus: Millised peaksid olemas asjaolud, kus ühelt vanemalt nõutakse enam lapsele rahalist panustamist kuna "tema varaline seis on parem"?31.10.2017

Üldiselt peaks vanematel olema kohustus kanda lapsega seotud kulud pooleks. Samas millised peaksid olemas asjaolud, kus ühelt vanemalt nõutakse enam panustamist põhjendusega, et tema varaline seis on parem? Jooksvates sissetulekutes erilist vahet pole.
Teiseks, kui varaline seis on oluline, kas siis arvestatakse ka seda, kuidas see varalise seisu erinevus on tekkinud? Konkreetne näide: üks vanem kinkis oma korteri eelmisest kooselust sündinud täisealistele lastele (kes pealegi teenivad enam kui kumbki vanematest ja ei oleks seda eriti vajanudki: nad sinna elama ei läinud) ja elama mindi teise vanema juurde, kes ostis uue elamise oma rahadega. Nüüd vabaabielust lahku minnes võib tekkida olukord, kus lahkukoliv vanem peab endale uue elukoha ostuks laenu võtma ja osaliselt võetakse laenu samadelt lastelt, kellele kinnisvara kingiti. Kas ja kuidas võiks kohus võtta arvesse sellistel asjaoludel tekkinud varalist ebavõrdsust? Kas seda võiks nt hinnata kui teise poole ebamõistlikust käitumisest tekkinud varalist ebavõrdsust?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Eelkõige on lapse ülalpidamiskohustuse ebavõrdseks jagamiseks alust siis, kui vanemate igakuised sissetulekud on väga erinevad. Teie poolt kirjeldatud olukorras kaldun arvama, et kohus ei peagi põhjendatuks võrdsuse põhimõttest kõrvalekaldumist ja mõlema vanema kanda jäetakse võrdne osa lapse ülalpidamiskuludest.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand