Perekonnaõigus


Küsimus: Kas 17-aastaselt võib vanemate loata kodust lahkuda?10.11.2017

Tere!
Olen 17-aastane õpilane ning kodune olukord on selline, et üksteisega kooselamist ei talu juba pea 10 aastat. Vajadusel võin pikemalt ja täpsemalt kirjutada, mis kodus toimunud on, aga lühidalt olen pöördunud nii politsei kui lastekaitse poole, lastekaitsetöötaja on käinud ka kodus, ning olen sattunud vanemate pärast ka traumapunkti, kuna on esinenud vägivalda. Privaatsus kodus puudub, samuti ei ole mul enda hobide suhtes sõnaõigust või valikuvõimalust. Koolis saan ma hästi hakkama ja õpingutega raskusi pole. Lisaks oleks mul peale vanemate kodu olemas koht, kuhu minna. Kooli kõrvalt käiksin tööl (töökoht oleks kohe olemas) ja kahe korterikaaslasega üüriksin korteri. Mind huvitab küsimus, et kas mul on võimalik minna vanemate kodust ära ilma, et politsei saaks mind tagasi koju vedada? Kas oleks võimalik ka lastetoetuse rahad suunata enda pangakontole?

Vastust ootama jäädes

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Vanematel on nii õigus kui ka kohustus oma alaealise lapse eest hoolitseda. Kui Te soovite vanematest eraldi elama asuda, ei ole Teie vanematel ilmselt füüsiliselt võimalik Teid takistada.

Lapsetoetuse saajaks on lapse vanem, Teile seda ümber vormistada ei saa. Vanematel on Teie suhtes ülalpidamiskohustus ja seda saavad vanemad täita osaliselt lapsetoetuse arvelt.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand