Perekonnaõigus


Küsimus: Kas pean maksma elatist lapse ema 1,5 nädala reisi aja eest, ja mil ma pean 120 km kauguselt last ka lasteaeda sõidutama?13.11.2017

Mul on eelmisest kooselust laps, maksan igakuiselt talle elatisraha (235.- kohtuväliselt kokku lepitud)  ja kõik nädalavahetused on laps minuga. Lapse ema tahab minna 1,5 nädalaks reisile ja seega oleks minu kohus last hommikul viia autoga lasteaeda ja tagasi tuua. Küsimus seisneb nüüd selles, et laps elab ise linnast väljas ja käib seal lasteaias. Mina elan Tallinnas ja nüüd kaasneks sellega mulle iga päev umbes 120 kilomeetrit sõitu, mis oleks märkimisväärne kulu mulle. Tahaksin teada, kas see 1,5 nädalat, mis laps oleks minuga ja lasteaeda viimine ja toomine tähendaks mulle seda, et võiksin elatisraha mõnevõrra vähem maksma? Maini ära, et kui sellest lapse emaga juttu tegin, oli ta sellele kategooriliselt vastu.

 

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Arusaadavalt tuleb Teil teha lapse ülalpidamiseks lisakulutusi, kui lapse ema reisil viibib. Minu hinnangul oleks põhjendatud teha vastavalt selle perioodi ülalpidamiskulude suurusele mahaarvamine igakuiselt makstavast elatisrahast. Esitage lapse emale selge kalkulatsioon, kui suured on Teie kulutused lapse transpordile (ja ka muudele vajalikele kuludele) perioodil, kui ema viibib puhkusereisil ja ise lapse eest hoolitseda ei saa.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand