Perekonnaõigus


Küsimus: Kas pärandit omanud abikaasal on õigus suuremale osale ühisvarast?16.11.2017

Tere!
Abielu sõlmitud 1987 a. Abikaasade vahel ei ole sõlmitud abieluvaralepingut. Ühisvaras 4 korteriomandit pluss ühe korteri müügist saadud summa kusjuures algkapitaliks oli ühe abikaasa pärandiks saadud kinnisvara. Kaks korteriomandit on koormatud hüpoteegiga. Kas pärandit omanud abikaasal on õigus suuremale osale ühisvarast? Kuidas hinnatakse ja kes hindab kinnisvara väärtuse? Kuidas jagatakse kohustused?
Kui abikaasad on saavutanud ühise kokkuleppe vara jagamises, kas on võimalik vormistada notariaalne leping nimekirjaga korteriomandite kuuluvuse kohta? Mõttes oli ka vormistada kahele korterile testament laste kasuks, et pääseda kinkelepingust ning korterite jagamisest abikaasade vahel.
Millises järjekorras ja kuidas vormistada? Kas enne lahutada ja siis jagada? Kuidas oleks mõistlikum?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui ühisvara soetamisel on kasutatud ühe abikaasa lahusvara, tuleks seda ühisvara jagamisel arvesse võtta. Kinnisvarale omistavad väärtuse abikaasad ise, vaidluse korral on võimalik tellida kinnisvara turuväärtuse leidmiseks eksperthinnang. Ühised kohustused jagatakse sarnaselt varaliste õigustega abikaasade vahel võrdsetes osades – näiteks kui pooled otsustavad ühisvara võõrandada, tasutakse müügitulust kõigepealt kohustused ja seejärel jagatakse ülejäänud rahasumma abikaasade vahel. Või kui üks abikaasadest soovib kinnisvara enda ainuomandisse saada, võtab ta üle laenukohustuse ja tasub teisele poolele hüvistist (pool kinnisvara turuväärtusest, millest on maha arvatud laenukohustus).

Ühisvara jagamisel on omavaheline kokkulepe alati eelistatum, kui kohtu kaudu ühisvara jagamise nõudmine, sest see arvestab rohkem mõlema poole huvidega ja säästab ebaotstarbekatest menetluskuludest. Kui pooled on jõudnud kokkuleppele, saab notari juures sõlmida ühisvara jagamise lepingu. Samuti saab notari juures vormistada testamendi, kui selleks on soov.

Kõige mõistlikum on vormistada notari juures nii abielu lahutamine kui ka ühisvara jagamine.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand