Perekonnaõigus


Küsimus: Kas lapse isal on kohustus lisaks elatisele ka üürikulude ja kommunaalmaksete maksmisega aidata?21.11.2017

Kuna lapse isa on emotsionaalselt vägivaldne ja ebastabiilne (hääle tõstmine, solvamine, ignoreerimine, soovitused välja kolida jne.) ja tunnen, et selline olukord on hakanud mu tervisele mõjuma (ärevus, hirm, stress, magamatus), siis olen hakanud lahku kolimisest mõtlema. Elan kahjuks mehe elamispinnal ja mul oma kodu pole. Seega pean korteri üürima. Tööl ma ei käi, kuna laps on alla aastane rinnalaps. Emapalka saan veel pool aastat. Laps on küll lasteaia järjekorras, aga ilmselt pean koju jääma kuni lapse kolme aastaseks saamiseni.
Küsimus siis selline, et millised on lapse isa rahalised kohustused? Kas lapse isal on kohustus lisaks elatisele ka üürikulude ja kommunaalmaksete maksmisega aidata? Kui emapalk saab otsa, olen ju ilma sissetulekuta ja sisuliselt jääksin tänavale, kuna pole suuteline üüri maksma.
Aitäh

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui lapse eest hoolitsemise tõttu ei ole Teil võimalik endale ise sissetulekut teenida, tuleb lapse isal Teile ülalpidamist anda, kuid mitte kauem kui lapse 3-aastaseks saamiseni. Elatise suuruse määramisel võetakse arvesse nii Teie vajaduste suurust kui ka lapse isa majanduslikku olukorda.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand