Perekonnaõigus


Küsimus: Kas mul on õigus määrata lapse ja isa kohtumiskoht, ajaline kestus ja inimesed, kellega ta kohtub?27.11.2017

Tere!
Missugused õigused on minul kui 1,5-aastase lapse isikuhooldust teostaval vanemal? Kas mul on õigus määrata lapse ja isa kohtumiskoht ja kohtumise ajaline kestus, samuti inimesed, kellega ta kohtub? Toidan last rinnaga ja ma ei ole nõus, et laps viiakse määramata ajaks kodust eemale, suvalisse kohta, näiteks isa kõikvõimalike sugulaste sünnipäevadele või sõprade juurde. Isa ei ole kahjuks huvitatud lapse sisulisest kasvatamisest, tema jaoks on tegemist justkui nukukesega, millega seltskondades eputamas käia, jättes samal ajal lapse huvid ja vajadused tähelepanuta (ei hooli une- ega söögiaegadest ega sellest, kas lapsel on piisavalt külmakindlad rõivad seljas jms).
Kas mul on õigus nõuda, et olen isa ja lapse kohtumise juures ja kas mul on õigus vajadusel määrata peale minu kohtumise juurde ka kolmas isik, kes kuulub minu perekonda?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Lapse ja lahus elava vanema suhtluskord tuleb kokku leppida lähtuvalt lapse huvidest – milline see suhtlemiskord täpselt on, sõltub paljudest asjaoludest ja on iga juhtumi puhul erinev. Üldjuhul peaks mõlemal vanemal olema võimalik lapsega isiklikult suhelda, st lapsega aega veeta teise vanema juuresolekuta. Samuti on sellel vanemal, kellega laps parasjagu viibib, õigus otsustada, kuidas ta lapsega aega veedab ja kellega laps seejuures kokku puutub – otseloomulikult peab see tegevus olema lapse jaoks sobiv ja laps ei tohi kokku puutuda inimestega, kes talle mingil viisil ohtu kujutavad.

Kui Teil ei õnnestu lapse isaga suhtlemiskorra osas kokkuleppele jõuda, võib abi saamiseks pöörduda elukohajärgse lastekaitsetöötaja poole. Kui ka lastekaitsetöötaja kaasabil ei õnnestu lapse isaga kokkuleppele jõuda, määrab suhtlemiskorra vanema nõudel kohus.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand