Perekonnaõigus


Küsimus: Kui lapsed veedavad oma isaga 10 päeva kuus, kas siis on õigustatud elatisraha suuruse vähenemine?30.11.2017

Tere!
Olen kahe tüdruku (7a ja 5a) ema, kelle lahutus laste isast pole veel jõustunud ning enne sooviks mõnes asjas selgusele jõuda. Toon välja ka selle, et lapsevanemad elavad üksteisest 5km kaugusel ja mõlema tööaeg on 8-17-ni, üks lapsevanem üürib 2-toal korterit (üürimaksed+kommunaalid) ja teine lapsevanem elab 4-toal korteris, kus maksab vaid kommunaalkulusid.
Lapsed elavad põhiliselt ema juures. Isa juures veedavad aega minimaalselt (tavapäraselt ühel-kahel õhtul nädalas 2-3h, harva üks öö nädalas). Noorem laps jääb meelsamini isaga, vanem ei soovi isaga olla. Isa maksab elatisraha igakuiselt kahe lapse kohta kokku 235 eur. Laste isa ei ole nõus kokku leppima kindlat graafikut lastega kohtumise osas (näiteks üle nädala nädalavahetustel, lisaks nädalasisene aeg) ning väidab, et sellisel juhul peaks ta elatisraha vähem maksma (alla 235 eur), kuna tema kulud suurenevad kui lapsed temaga rohkem aega veedavad. Kuidas sellises olukorras kokkuleppele saada?
Kui lepime näiteks kokku, et iga kuu veedavad lapsed oma isaga 10 päeva kuus, kas siis on õigustatud et elatisraha suurus väheneb ja kuidas seda sellisel juhul arvutada?

Ette tänades,

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kehtiv elatismiinimum on 235 eurot ühe lapse kohta, kahe lapse kohta oleks see 470 eurot kuus. Kui lapse igakuised ülalpidamiskulud on suuremad kui 470 eurot ühes kuus, võib olla põhjendatud ka suurem elatis. Mõlema vanema kanda peaks jääma pool laste ülalpidamiskuludest.

Kui lapsed veedavad isaga vähe aega koos ja isa seejuures nende ülalpidamiseks erilisi kulutusi ei tee, on igati põhjendatud, et isa maksaks laste ülalpidamiskulude kandmiseks mõlemale lapsele miinimumelatist, so 470 eurot kuus. Kui aga isa veedab lastega märkimisväärse osa ajast ja teeb seejuures laste ülalpidamiseks vahetult kulutusi, ei ole elatise maksmine sellises määras põhjendatud. Mõlemal vanemal tuleks kirja panna kulutused, mis kumbki teeb laste ülalpidamiseks ja vähem kulutusi teinud vanemal tuleks teisele vanemale kompenseerida osa, mille võrra tema on vähem kulutusi teinud – kokkuvõttes peaks kulude jaotus olema vanemate vahel võrdne.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand