Perekonnaõigus


Küsimus: Kas vanemad saavad oma täiskasvanud lapse kodust välja tõsta, kui see elab nende kulul ja ülbitseb ka veel lisaks?04.12.2017

Tere, elame minule ja abikaasale kuuluvas korteris, kus elab ka minu täiskasvanud tütar (ei ole abikaasa laps). Tütar koolis ei käi, tööl ei käi, majapidamistöödes ei osale, ülbitseb, suhted ülejäänud pereliikmetega on väga halvad. Kas minul või minu abikaasal on õigus teda vanematekodust välja tõsta? Tütar on tegelikult õpi- ja töövõimeline täiskasvanu, kes peaks enda tegude eest vastutust kandma hakkama, tööle minema, ennast ise elatama, kuid mugavam on elada vanemate kulul, isegi kui suhted on väga halvaks läinud. Kelle poole peaksin sellise taotlusega pöörduma?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Vanemal ei ole iseenesest kohustust ülal pidada oma täiskasvanud, mitte abivajavat last, seejuures kohustust pakkuda talle elamispinda. Kui Teie poolt kirjeldatud olukord jätkub (pean silmas tütre ebasobilikku käitumist) ja Te ei soovi temaga enam koos elada, tuleb Teil paluda tema lahkumist. Kui ta ei ole nõus vabatahtlikult lahkuma, on võimalik nõuda Teile kuuluva eluruumi vabastamist ka kohtu kaudu.

Ilmselgelt oleks mõistlik selline küsimus lahendada poolte kokkuleppel, võibolla oleks abi ka sellest, kui kaasate olukorra lahendamisse sotsiaaltöötaja.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand