Perekonnaõigus


Küsimus: Mida ette võttsa, kui minu vanemad ei anna mulle last tagasi?06.12.2017

Tere!
Kelle poole oleks õige pöörduda kui minu vanemad ei anna last mulle? Kas lastekaitse või kohtu poole? Nimelt olin 17-aastane kui sündis minu praeguseks juba 6-aastane poeg. Kuna olin üksikema, vanemad lubasid mind aidata ja laps kasvas mu vanemate juures. Juba alguses märkasin, et mul pole lapsele õigusi ja öeldakse et ma ei saa lapse kasvatamisega hakkama jne. Ähvardati lapse hooldusõiguse äravõtmisega. Vanemad kutsuvad ennast emmeks ja issiks. Mul oli vanematega suusõnaline kokkulepe, et kui mul on kool lõpetatud ja stabiilne töö, võib laps minu juurde elama tulla.
Hetkel elan Tallinnas koos elukaaslasega, meil mõlemal on stabiilne töö ja ma ei näe takistusi lapse kasvatamisel. Kuid kui küsisin, öeldi, et kui laps ülikooliealiseks saab võib ta minu juurde tulla. Mida ma peaksin tegema?
Laps läheb juba varsti kooli, ta pole siiamaani lasteaias käinud. On ülekaalus ja tean, et keskkond kodus ei ole kõige puhtam.
Olen mures ja tahan oma lapsele kõige paremat!

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Nagu ma aru saan, on laps kasvanud Teie vanemate juures kokkuleppel, Teie hooldusõigust seejuures peatatud ei ole. Kui see on nii, ei ole Teie vanematel alust keelduda Teile lapse tagasiandmisest. Arvestades seda, et laps on juba pikka aega olnud Teie vanemate kasvatada, peaks lapse Teie juurde elama asumine olema võimalikult sujuv. Kui vanematega kokkuleppele saada ei õnnestu, soovitan esimese asjana pöörduda kohaliku omavalitsuse lastekaitsetöötaja poole ning paluda kaasabi olukorra lahendamisel.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand