Perekonnaõigus


Küsimus: Kui suure tõenäosusega võib minna läbi see, et isa võtab lapse enda juurde 2 nädalaks, et mitte maksta elatist?12.12.2017

Tere.
Minu mure on selles, et lapse isa tahab lõpetada elatise maksmise ja nõuda last hoopis 2 nädalaks endale, laps on praegu 3-aastane. Mina sellega nõus ei ole, sest ta varasemalt tarvitas kanepit ja armastas tihti alkoholi tarbida ning ma ei ole kindel, et ta enam seda ei tee. Samuti olen mõelnud taotleda ainuotsustusõigus, sest kui peaks tekkima olukord, kus oleks plaanis kolida teisse linna, ei annaks ta selleks nõusolekut. Aga ma kardan seda, et kas kohus võtab üldse seda kõike arvesse, muidu on hiljem lihtsalt kogu see asi ilma asjata ette võetud, sest mingeid tõendeid mul selle kohta ei ole, ainus asi mida nad peaksid nägema on vist see, et tal on olnud tingimisi karistus ühe teise asja eest.
Kuidas mul oleks mõistlik nüüd edasi toimida ja kui suure tõenäosusega läheb tema tahtmine läbi.
Ette tänades

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kohtute ühtne seisukoht on see, et lapsel peab olema üks kindel kodu ja võimalus lahus elava vanemaga piisavas mahus suhelda. Pean seetõttu väga ebatõenäoliseks, et kohus määraks lapsele isa nõudel vahelduva elukoha.

Kui lapse alaline elukoht on Teie juures, kuid Teil on kahtlus, et lapse isa võib lapse vastu Teie tahtmist enda juurde elama võtta, on ilmselt põhjendatud pöörduda kohtu poole ühise hooldusõiguse lõpetamiseks. Eelkõige on hooldusõiguse lõpetamine põhjendatud lapse viibimiskoha osas, täielikult kohus ühist hooldusõigusõigust reeglina ei lõpeta, kui mõlemad vanemad soovivad lapse elus osaleda.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand