Perekonnaõigus


Küsimus: Lapsendamise tühistamine, sest eks-mees väidab, et teda sunniti18.10.2011

Tere

Olin kooselus oma mehega ca 7 aastat, sellest 2 aastat abielus.
Abiellusin 2008 a.oktoobris. Seejärel soovis minu elukaaslane lapsendada minu poja, kelle elus oli ta osalenud aastaid ja mis tundus vägagi loomuliku käiguna (lapse bioloogiline isa huvi ei tunne ja kontakt täielikult puudub).
Kaks aastat hiljem avastasin mehe vanemate arvutist, et ta on elanud juba enne meie abielu kaksikelu teise naisega (ps. olin teadlik, et keegi jäi temast rasedaks enne meie abielu, kuid mees väitis vaid, et tema isadus kui selline polegi kindel ja samuti ei suhtle ta selle naisega).
Selgus piltide põhjal, et see naine oli kogu raseduse aja elanud mehe vanemate teises toas, seda kuni kevad 2010. Mina tema emaga eriti ei suhelnud, sest mees tekitas meie vahel arusaamatusi ja hoidis millegipärast mind oma emast eemal ega soovinud mind kunagi kaasa võtta oma ema poole.
Kuna mehe elustiili osaks oli ka järjepidev alkoholi tarbimine ja pidutsemine ning välja tuli ka kohutav pettus, siis soovisin lahutust.
Antud olukorrast sõltuvalt lähtusin vaid seadustest ja oma lapse õigustest ning pöördusin kohtusse elatise väljamõistmiseks.
Elatis mõisteti ning mees ka maksab, kuid hetke seisuga on ta kaevanud mind kohtusse, kus soovib lapsendamise tühistamist.
Endine abikaasa väidab peale abielu lõppu, et tema ei soovinudki abielu, ta ei ole soovinud kooselu ega lapsendamist. Inimene väidab, et teda sunniti, mõjutati, ähvardati oma abikaasa poolt ning et kodurahu huvides olevat ta kõigega nõustunud.
Kohus toimub novembri keskel ja mina olen nõutu, sest olukord tundub liigagi uskumatu. Loomulikult on tema väited laus-valed, kuid ometi on võtnud kohus nõuks asja arutada. Üritasin ka uurida, mis läheks maksma advokaadi abi, kuid 100 eurot tund tundub ülejõu-käivat kui palk on üle 300 euro kuus (lisaks minimaalne elatis). Minu küsimus, kas mulle laieneks tasuta õigusabi? Kui ei, kas on võimalik ka summana kokku leppida, et advokaat aitab teha vastuse ja esindaks mind paar tundi kohtus. Milline tõenäosus on, et sellise süüdistusega endine abikaasa tõesti võidab ja nii lihtsalt kõik tühistatakse? Kas selliseid juhtumeid on eestis veel, kus mees sellise valega välja tuleb, et pääseda kohustustest? Peaksin kiirelt tegutsema, palun nõu?

Vastus: Kairi Pobbul, advokaat, Taivo Saks & Partnerid Advokaadibüroo, www.tsp.ee

Tere
Kas teil on võimalik saada Riigilt õigusabi, otsustab kohus teie taotluse alusel. Kui teie asjas on määratud novembri keskpaigaks istungi aeg, peaksite koheselt pöörduma kohtu poole taotlusega Riigi õigusabi saamiseks. Sellisel juhul saab teie konkreetse asjaga edasi tegeleda konkreetne advokaat, kellele on teie asi ajada antud ja esitatud tõendite baasil juba seisukohta kujundada ning ka teie seisukohad kohtule õigeaegselt esitada.
Vajaliku informatsiooni leiate Advokatuuri kodulehelt www.advokatuur.ee