Perekonnaõigus


Küsimus: Mida peaksin tegema, et ma ei peaks oma isa eest hoolitsema, kuna ta omal ajal mind ema ja vennaga tänavale viskas?14.12.2017

Tere
9 aastat tagasi viskas minu isa minu, olles 18-aastane gümnasist, koos minu sel ajal alaealise venna (14a) ja emaga kodust välja. Täpsemalt 2009. aasta 31. detsembri hommikul. Tol hommikul kutsuti kohale ka politsei, kuid peale seda tuli minu emal nii minu alaealise venna, kui minu eest üksinda hoolitseda ja üleval pidada. Alimente ema sel ajal ei nõudnud, kuna tegemist oli väga raske perioodiga ning nö isa ei oleks neid kunagi ka välja maksnud. Kogu selle 9 aasta jooksul ei ole meist keegi selle inimesega suhelnud ega kokku saanud.
Minul on küsimus aga tuleva perioodi kohta - kas mul on võimalik möödunud situatsiooni arvestades, praegu midagi ennetavalt ära teha selleks, et ma ei peaks tulevikus tema eest hoolitsema, kui ta seda abi vajab ning kohtu kaudu nõudma peaks? Kas on võimalik kuidagi juba praegu teha vastav avaldus selle jaoks?
Oleksin väga tänulik teie tagasiside ja nõuaannete eest!

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kohus võib isiku ülalpidamiskohustusest vabastada või ülalpidamiskohustuse täitmist piirata mõjuva põhjuse olemasolul, näiteks juhul, kui ülalpidamist nõudev isik on kunagi jämedalt rikkunud ülalpidamiskohustuse täitmist ülalpidamiseks kohustatud isiku vastu. Kas jämedaks ülalpidamiskohustuse rikkumiseks võib nimetada ka lühiajalist ülalpidamiskohustuse rikkumist või peab see olema pikaajaline ülalpidamiskohustuse täitmata jätmine, on jällegi küsitav.

Teil on võimalik pöörduda kohtu poole oma ülalpidamiskohustuse puudumise tuvastamiseks, kuid see ei ole hetkel otseselt vajalik. Ülalpidamiskohustuse puudumist on võimalik tuvastada ka siis, kui isa esitab Teie vastu ülalpidamisnõude (ei ole ju teada, kas ta seda üldse teeb).

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand