Perekonnaõigus


Küsimus: Kas anda emale ainuhooldusõigus või otsustusõigus, kui kolin välismnaale, kuid tahan lapsega käia kohtumas iga nädalavahetus?14.12.2017

Tere.
Elan lapse emast lahus ja mõlemal on lapsele hooldusõigus. Vahepeal abiellusin ja uus pere elab eestist välja ja plaanin vahetada elukohta (riiki). Lapse ema tahab nüüd määrata lapse elukoha ja tahab saada ainuhooldusõigust lapsele. Minu küsimus on selline, et ma ei taha loobuda oma lapsest ega ka tema elus osalemisest, hakkan käima igakuiselt eestis, et nädalavahetused lapsega olla. Mind huvitab, kas peaksin andma lapse emale ainuhooldusõiguse või otsustusõiguse? Mainin ka ära, et elatisraha olen maksnud alates sellest ajast kui lõpetasime kooselu.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui lapse alaline elukoht on oma juures ja Teie elate alaliselt välismaal, võiks vähemalt osaliselt kuuluda hooldusõigus lapse emale, sest faktiliselt teostab sellises olukorras hooldusõigust just tema. Põhjendatud oleks emale ainuhooldusõiguse üleandmine lapse viibimiskoha, hariduse ja terviseküsimuste osas. Hooldusõiguslikke muudatusi on võimalik teha vaid kohtu kaudu.

Hooldusõiguse kuuluvus ei mõjuta kuidagi Teie õigust oma lapsega suhelda, suhtlemiskorra osas tuleb eraldi kokkulepe sõlmida. Kui kokkuleppele saada ei õnnestu, määrab suhtlemiskorra vanema avalduse alusel kohus.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand