Perekonnaõigus


Küsimus: Elukaaslasega koos laenu eest ostetud korteri jagamine18.10.2011

3 aastat tagasi ostsime elukaaslasega korteri. Korteri sissemakse maksin mina. Sissemakse suurus oli 300 000 krooni. Korteri hind oli ostmise hetkel 1 000 000 krooni. Kuna pank ei andnud mulle eraldi laenu, siis sai laen võetud kahepeale. Mina olin laenu võtja ja tema kaastaotleja. Laenu suuruseks oli algselt 700 000 krooni. Meil on üks laps, kes sündis aasta peale seda, kui korteri ostsime. Seniseid laenumakseid ja kommunaalkulusid olen 100% maksnud mina. Naine on viimase kolmel aastal tööl käinud umbes 6 kuud. Tema sissetulek on olnud väga väike võrreldes minu sissetulekuga. Korteri näol on tegemist kaasomandiga. Kummalegi osapoolele kuulub 1/2.

Me ei ole abielus. Nüüd aga tuleb lahku minna ja naine nõuab, et korter jääks talle, kus ta siis saaks lapsega edasi elada ja mina peaksin laenumakseid ja kommunaale edasi maksma.

Kindlasti ei ole ma sellega nõus ja seega ei jää muud üle kui taotleda kaasomandi jagamist kohtu kaudu. Mille alusel kohus kaasomandi jagamist otsustab. Kas see on üldse määrav, kes tegi sissemaksu ja kes maksis laenumaksed ja kommunaalid? Kui suured on minu võimalused, et korter jääb 100% mulle ja mis võiks olla hinnanguline maksumus, mida peaksin naisele maksma? Arvan, et korteri turuväärtus on täna umbes sama mis ostmise hetkel ehk siis 1 miljon krooni. Äkki on mingeid kohtulahendeid, mis sama asja on käsitlenud?

Vastus: Kairi Pobbul, advokaat, Taivo Saks & Partnerid Advokaadibüroo, www.tsp.ee

Tere
Kuidas teie asjas kohus otsustab, on raske ennustada. Oma seisukoha kujundab kohus vastavalt esitatud tõenditele ja tuginedes seadusele. Kaasomandi jagamise kohta leiate kohtulahendeid Riigikohtu kodulehelt www.riigikohus.ee