Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas alustada, et vähendada elatise suurust?12.01.2018

Tere, juhtusin lugema artiklit elatise vähendamisest. Lugu selles, et mul kaks last kes elavad emaga. Olen igakuiselt maksnud elatist. Eelmisel aastal 470 eurot kuus. Seaduse järgi peaks sel aastal maksma vist 500. Artiklis oli välja toodud, et kuna riik maksab ka lastele, siis võiks nagu mingi osa maha arvestada elatise maksmisel. Ja kuna meil on graafik, et lapsed üle nädalavahetuse minu juures siis võimalik elatist vähendada seoses kulutustega lastele. Kusagile peaksin tegema avalduse või kuidas see asi käib? Jääb küll mulje, et püüan raha säästa laste arvelt, aga 500 eurot igalt palgalt hakkab üle jõu käima.
Ette tänades

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Elatise suurus oleneb lapse vajadustest, kuid seaduse kohaselt ei tohiks elatis olla väiksem kui pool kehtivat alampalka. Riigikohtu uuemate seisukohtade kohaselt võib elatise vähendamiseks alla kehtiva miinimummäära olla alust siis, kui lapse vajadused on alampalgast väiksemad ja kui lapse ülalpidamiskulud on osaliselt kaetud riiklike peretoetustega. Samuti võib elatise suurust mõjutada asjaolu, et teete laste ülalpidamiseks vahetult kulutusi, kui nad parasjagu Teie juures on. Eelnimetatud asjaolude esinemisel võib elatise vähendamine olla põhjendatud, kuid selleks tuleb kindlasti läbi viia asjaolude põhjalikum analüüs.

Kui maksate elatist omavahelise kokkuleppe alusel, tuleb Teil laste emale edastada oma seisukoht. Kui laste emale ei ole see vastuvõetav, on tal võimalik pöörduda elatise väljamõistmiseks kohtu poole ja kohtumenetluses on Teil taaskord võimalik oma seisukoht esitada. Kui elatis on juba kohtuotsusega välja mõistetud, tuleb elatise vähendamiseks hagiga kohtu poole pöörduda.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand