Perekonnaõigus


Küsimus: Kas tõesti peab mees maksma 280 eurot elatist oma tütrele, mis siis meie 4-le ühisele lapsele veel jääb?22.01.2018

Tere.
Elame mehega koos juba 15 aastat, meil on 4 ühist last kellest kolm on astmaatikud. Mehel on eelmisest kooselust tütar 14-aastane, kellele maksab ta elatist 180 eurot (on kohtulikult välja mõistetud). Naine soovib aga kogu aeg raha juurde. Nüüd lubas asja kohtusse anda, kuna soovib raha 180 euro asemel 280 eurot. Mees last pole näinud ja tüdrukul õpiraskused, on jäänud klassi kordama juba kolmandat aastat. Kas tõesti on tal õigus sellist summat saada? Kuidas mina kui nelja lapse ema peaksin käituma? Meie lastele jääb ainult riiklik lastetoetus. Mehel on ka pensionärist isa, keda peab üleval pidama.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Perekonnaseaduse kohaselt ei tohiks elatis ühele lapsele olla väiksem kui 250 eurot, kuid siinkohal on võimalikud ka erandid. Muuhulgas on elatise vähendamiseks alla kehtiva miinimummäära alust olukorras, kus vanemal on mitu ülalpeetavat ja tema sissetulekust ei piisa kõikide laste ülalpidamiseks elatise alammäära ulatuses. Kui vanema vahendid on piiratud, tuleb kõiki oma lapsi ülal pidada ühetaoliselt. Seega, olenevalt asjaoludest, võib olla varasemalt väljamõistetud elatise summa (180 eurot) olla piisav ka praegusel hetkel ja puudub põhjendus selle suurendamiseks.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand