Perekonnaõigus


Küsimus: Kas on alust nõuda, et vanaema hooldekodu tasu jagatakse pooleks ema ja lapselapse vahel?26.01.2018

Vanaema on voodihaige hooldekodus (vald paigutas). Tütar (vanaema laps) on raske puudega pensionär ja tema on vabastatud ülalpidamiskohustusest kuna sissetulek ei vasta nõuetele. Olemas üks lapselaps, kes palga alusel ei kvalifitseeru toetusele (aga samas kasvatab alla 3-aastast last ning toetab ka oma raske puudega ema, nii et igakuine toetus vähendaks oluliselt stabiilse elu võimalusi). Vald nõuab lapselapselt hooldekodu arvete tasumist (summas ca 300 eur kuus).
Küsimus - kas on alust nõuda, et vanaema hooldekodu tasu jagatakse pooleks ema ja lapselapse vahel ning ema osa tasub vald ja lapselaps tasub teise poole?
Kui oleks 3 lapselast, siis ju ei eeldataks, et üks maksab kogu summa, samamoodi võiks kulu jaguneda kahe vahel ka siis kui on tütar ja lapselaps.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui vanaema tütar on ülalpidamisest vabastatud, ei saa temalt ülalpidamist nõuda (kui just tema majanduslik olukord ei muutu, mis on ilmselt ebatõenäoline). Seaduse järgi on järgmisena kohustatud ülalpidamist andma lapselaps. Osavõlgnikena jagavad ülalpidamiskohustust sama astme sugulased, kuid antud juhul on vanaema tütar vanaema suhtes esimese astme alaneja sugulane ja vanaema lapselaps teise astme alaneja sugulane.

Kui Teil on kaks ülalpeetavat (laps ja ema), võib olla põhjendatud ülalpidamiskohustuse piiramine, kuid see oleneb juba Teie majanduslikust olukorrast.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand