Perekonnaõigus


Küsimus: Kas lapselaps on kohustatud maksma vanaema hooldekodu kulusid, kuna on pärija?30.01.2018

Tere!
Küsimus selline, 85 aastane proua on kaotanud oma kaks poega. Elanud 6 aastat üksi (mina olin tema hooldaja). Tema lastel on ka lapsed, kellega ta sai tuttavaks alles 7 a. tagasi. Tema lapsed alimente ei maksnud ja ka ei võtnud osa laste kasvatamisest. Kuid siiski pärandas oma korteri oma ühele lapselapsele. Siiani ta sai minu abiga oma eluga edukalt hakkama. Ta on sügava nägemispuudega seoses diabeediga. Kuid nüüd oli tal kaks insulti järjest ja halvatud paremalt poolt ja ei saa enam endaga hakkama. Ta jääb nüüd valla hooldada kuna otseseid järeltuljaid ei ole. Kas lapselaps on kohustatud maksma vanaema hooldekodu kulusid, kuna on pärija?
Aga tal endal on kaks alaealist last 11a. ja 4-kuune.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Teie poolt kirjeldatud abivajava isiku ülalpidamiseks on kohustatud esimese ja teise astme ülenejad ja alanejad sugulased. Ülenejad sugulased (proua vanemad ja vanavanemad) tõenäoliselt enam meie seas ei ole. Samuti on surnud proua mõlemad pojad, mistõttu tuleks tema suhtes ülalpidamiskohustust täita teise astme alanejal sugulasel ehk lapselapsel – antud juhul siis lastelastel, nagu Teie kirjeldusest mõistan.

Mitu sama astme sugulast täidavad ülalpidamiskohustust osavõlgnikena. Iga osavõlgniku kohustuse suurus määratakse kindlaks võrdeliselt tema sissetuleku ja varalise seisundiga, arvestades ka tema ning ülalpidamist saama õigustatud isiku vahelisi suhteid. Asjaolu, et ühele lapselapsele on proua pärandanud korteri, ei vabasta teisi lapselapsi automaatselt ülalpidamiskohustuse täitmisest, kuid kui suur oleks iga lapse ülalpidamiskohustuse suurus, oleneb juba ülaltoodud asjaoludest.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand