Perekonnaõigus


Küsimus: Kui lapse isa maksab ka teisele lapsele alimente, kas see mõjutab alimentide suurust?01.02.2018

Tere
7 aastat tagasi oli sõlmitud alimentide osas kompromiss ja määratud kindel summa. Tänaseks on alimentide miinimum summa juba peagu 2 korda suurem kui mina saan. Lapse isal on kokku 2 last ja kumbki temaga ei ela. Kas mul on õigus saada lapse toetust 215€? Kuidas on võimalik olemasolevat lepingut muuta? Kui lapse isa maksab ka teisele lapsele alimente, kas see mõjutab alimentide suurust? Mis veel võib mõjutada alimentide suurust?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Reeglina on igal lapsel õigus saada elatist PkS § 101 lõikes 1 sätestatud miinimumsuuruses, milleks on käesoleval aastal 250 eurot. Üldjuhul ei mõjuta seda õigust asjaolu, et ülalpidamiseks kohustatud isikul on veel üks ülalpeetav. Elatise vähendamiseks alla miinimummäära peavad esinema väga kaalukad asjaolud, näiteks vanema töövõimetus, mis ei võimalda tal piisavas ulatuses sissetulekut teenida.

Saan aru, et Teil ja lapse isal on sõlmitud kohtuväline kokkulepe elatise maksmise osas. Kui Teil ei õnnestu lapse isaga omavahel kokkuleppele saada, tuleb elatise väljamõistmiseks kohtu poole pöörduda.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand