Perekonnaõigus


Küsimus: Kas isa peab maksma lastele elatist, kui ma ei ole üksikvanem sest mul on uus elukaaslane?15.02.2018

Tere!
Arutelusi on palju, kuid seaduslikku vastust ei leidnud.
Kui mul on 2 last mehega nr1 ja saan uue mehega nr2 kolmanda ja kolin Soome koos elama, siis kas mehel nr1 on jätkuvalt kohustus maksta elatisraha või peaksin uue leibkonnaga (ehk mees nr2 ja uue lapsega) hakkama saama? Mis on seaduse punkt selles? Et kuna ma pole üksikvanem, siis kas sellel on seaduses alus?
Lisaks selline huvi: Meil on kokku lepitud mehega nr 1 kindel summa. Mina aga sooviksin seda tõsta (õigusliku miinimumini 2 lapse puhul). Kui ta sellega nõus pole - pöördun kohtusse (selge see) aga kas temal on samal ajal õigus nõuda, et koliksime tagasi laste sünniriiki Eesti? (hetkel tema allkiri olemas, et võime Soomes elada ja elanud siin juba 4 aastat).

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui saate uue kaaslasega lapse, ei mõjuta see kuidagi kahe vanema lapse ülalpidamiskohustust nende isa poolt. Lapse ülalpidamiskohustus on vanemal, kes on kantud lapse sünnitunnistusele. Teie uuel kaaslasel on kohustus ülal pidada vaid teie ühist last.

Kui Teil on vanemate laste isaga ühine hooldusõigus, tuleks kõik lastesse puutuvad otsused vastu võtta ühiselt, sealhulgas otsus laste välismaale elama asumise kohta. Laste isa on andnud Teile nõusoleku lastega Soome elama kolimiseks, kuid tal on iseenesest õigus oma nõusolek tagasi võtta ja nõuda kohtult hooldusõiguse (osalist) üleandmist. Iseasi, kas sellisel kohtuvaidlusel perspektiivi oleks, kuid seaduslik õigus on tal selleks olemas. See õigus on tal olemas olenemata sellest, kas otsustate elatise suurendamise nõudega kohtusse pöörduda või mitte.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand