Perekonnaõigus


Küsimus: Kui laps on vahetusõpilane teises riigis ning isa maksab elatist 250 EUR kuus, siis kuidas ema oma kohustust täidab?19.02.2018

Tere! Kui laps on vahetusõpilane teises riigis ning isa täidab elatise maksmise kohtustust 250 EUR kuus, siis kuidas ema seda teeb? Antud juhul ei ela laps ei ema ega isa juures kuid ülalpidamiskohustus on ju mõlemal samas summas. Antud juhul lapse ülalpidamiseks jõuab teise riiki 200 EUR. Ema jätab endale 50 EUR ning ise ei panusta midagi. Kas siin tuleks esitada uus hagi või kes teise poole kohustuse täitmist kontrollib ja menetleb? Kui isa ei maksa, siis on sellest kohtutäitur aga kui ema ei täida omapoolset kohustust?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Lapse emal on lapse suhtes samasugune ülalpidamiskohustus nagu lapse isalgi. Ülalpidamiskohustust võib täita lapse ülalpidamiseks vahetult kulutusi tehes või elatist makstes. Kui laps elab mõlemast vanemast eraldi, tuleks tõenäoliselt mõlemal vanemal tema ülalpidamiseks lapsele elatist maksta (kui just antud juhul ema mingil viisil otse lapsega seotud kulutusi ei kanna). Kui lapse ema vabatahtlikult lapse ees ülalpidamiskohustust ei täida, tuleb emalt elatis kohtu kaudu välja nõuda.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand