Perekonnaõigus


Küsimus: Kui lapse peale kulub kuus alla 300 euro, kas isal on õigus maksta ainult pool talle näidatavatest kviitungitest?06.03.2018

Kui lapse peale kulub kuus alla 300 euro, kas isal on õigus maksta ainult pool talle näidatavatest kviitungitest ja ülejäänud raha 250-st eurost (mis kohustuslik) kanda kinnisele hoiusele, mida laps saab kasutada alates 18 eluaastast või lapsel peab olema alaline ligipääs kontole? Kas sedasi üldse tohib teha kui ma ei ole nõus?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Elatis peaks ikkagi vastama lapse vajaduste suurusele ja seejuures tuleks ülalpidamiskohustus jagada vanemate vahel üldjuhul võrdsetes osades. Teisisõnu tuleb lapse igakuiste ülalpidamiskulutuste suurus jagada pooleks ja lapsest lahus elaval vanemal maksta oma osa elatisena last kasvatavale vanemale. Last kasvatav vanem paneb oma osa juurde vahetult kulutusi tehes. Näiteks kui lapse igakuised ülalpidamiskulud on suurusjärgus 300 eurot, tuleb mõlemal vanemal kanda ülalpidamiskohustust suuruses 150 eurot – lapsest lahus elav vanem maksab elatist 150 eurot ja last kasvatav vanem panustab vahetult 150 eurot.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand