Perekonnaõigus


Küsimus: Täiendav maksuvaba tulu laste pealt06.03.2018

Tere,

tulumaksuseaduse järgi on ühel vanemal õigus täiendavale maksuvabale tulule alates teisest lapsest. Kui eksnaisel on kaks last, kellest üks on minu laps ning mul on uuest kooselust ka laps. Ehk kokku on nii eksnaisel kui minul kaks last. Kuna eksnaine aga tahab iga aasta ise meie ühise lapse tuludeklaratsioonis deklareerida, et tulumaksu vabastust saada, siis mina enda teise lapse pealt seda kasutada ei saa. Kas on mõtet minna kohtusse, et paluda kohtul määrata selline kord, et üle aasta saaks me eksnaisega seda korda mööda kasutada? Olen arvamusel, et selline lahendus oleks nii minu kui ka minu teise lapse suhtes õiglane. Kas selliseid kohtuprotsesse on olnud ja positiivse tulemusega tulnud? Millisesse kohtusse peaks sellise avaldusega pöörduma?

Ette tänades!

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Täiendava tulumaksuvabastuse saab see vanem, kes on riikliku lapsetoetuse saajaks. Eelduslikult on lapstoetuse saajaks see vanem, kelle juures on lapse alaline elukoht.

Teie poolt kirjeldatud asjaoludel kohtusse pöördumiseks alust ei ole. Kui taotleksite kohtu kaudu ühise hooldusõiguse lõpetamist ja kohus annaks Teile üle hooldusõiguse lapse viibimiskoha osas, annaks see Teile õiguse vormistada lapsetoetus enda nimele, kuid arusaadavalt see ei ole antud juhul asja eesmärk.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand